Tietopaketti larppikuvaamisesta

Aikojen tanssi 2: Muutoksen aika (2018). Kuva: Santtu Pajukanta.
Aikojen tanssi 2: Muutoksen aika (2018). Kuva: Santtu Pajukanta.

Tämä tietopaketti on tarkoitettu kuvaajien ja pelinjohtajien välisen keskustelun pohjaksi sekä uusien larppikuvaajien perehdyttämiseen. Tietopakettia voivat käyttää myös larppikuvaamisen periaatteista ja käytännön toteutuksesta kiinnostuneet pelaajat.

Tietopaketin vastuuhenkilö on Santtu ”Japsu” Pajukanta, os. japsu ät con2.fi. Tietopaketti on vielä työn alla, mutta täyttänee jo otsikkotasolla osan tarkoituksestaan. Tietopaketti perustuu monilta osin Tuomas ”Puipui” Puikkosen vuosikymmeniseen pioneerityöhön larppikuvaamisen saralla. Keskustelua tietopaketin sisällöstä ja larppikuvaamisesta yleisesti voi käydä myös Con2-slackin kanavalla #larppikuvat.

Miksi larppikuvataan

Muisto pelin osallistujille ja tekijöille

Materiaalia pelin, jatko-osien ja suomalaisen larppaamisen promootiotarkoituksiin

Larppikuvaamisen yleiset periaatteet

Kuvatuksi tuleminen on vapaaehtoista

Peli ja sen osallistujat pyritään esittämään edustavassa valossa

Pelaajat saavat tarkistaa kuvat kaikessa rauhassa ennen julkaisua (karanteeni)

Kaikkia poistopyyntöjä kunnioitetaan

Mitä larppikuvaajat tarvitsevat peliltä

Matkakorvaukset

Perusoletus on, että larppikuvaajana toimiminen ei maksa kuvaajalle itselleen mitään, eli kuvaajalle peliviikonlopusta koituvat välittömät kustannukset korvataan. Käytännössä tämä tarkoittaa siis matkalippuja tai bensarahoja (tai kuvaajan osuutta niistä kuvaajan kuljettaessa omalla autollaan pelipaikalle myös pelaajia).

Majoitus

Mikäli pelaajat majoittuvat pelipaikalla, myös kuvaajille tulee järjestää pelaajien majoitusta vastaava majoitus. Kuvaajaa tulee informoida hyvissä ajoin siitä, onko kyseessä asuntola-, lattia-, teltta- tmv. majoitus ja millaista majoitusvarustusta kuvaajan tarvitsee tuoda itse mukanaan pelipaikalle.

Ruokailu

Mikäli pelissä on järjestetty pelaajille lämmin ruoka, kuvaajat osallistuvat pääsääntöisesti samoihin ruokailuihin. Muussa tapauksessa kuvaajien ruokailusta tulee sopia erikseen.

Työskentely- ja säilytystilat

Kuvaajien työtä edesauttaa, jos nämä pystyvät käymään kuvia läpi kannettavalla tietokoneella jo tapahtumapaikalla. Tätä varten on suositeltavaa järjestää kuvaajille pelipaikan sisätiloista rauhallinen työskentelytila, josta ideaalitilanteessa löytyy 120 cm x 60 cm pöytätilaa, tuoli ja 3 sähköpistoketta kuvaajaa kohden. Kaikista näistä voidaan joustaa eikä työskentelytila ole välttämätön kuvaamisen onnistumisen kannalta, mutta se helpottaa ja nopeuttaa kuvaajan työtä. Osa kuvaajista pystyy toimittamaan kuvat jo peliviikonlopun aikana, jos pelipaikalla on käytettävissä työskentelytilaa.

Kuvaajilla on mukanaan arvokasta ja painavaa kalustoa, jota ei ole mahdollista kantaa kaikkea mukana koko pelin ajan. Kalustoon tarvitsee päästä käsiksi pelin aikana esimerkiksi. Tästä syystä jos työskentelytilaa ei ole tai työskentelytilaan ei voi jättää tavaroita, kuvaajille tulee osoittaa pelipaikan yhteydestä tavarasäilytystila, jossa nämä voivat säilyttää kalustoaan ja pääsevät siihen käsiksi koko pelin ajan. Jos mahdollisuutta tavaroiden säilytykseen pelipaikalla ei ole, tästä on ehdottomasti sovittava etukäteen, jolloin kuvaaja osaa varautua kevyemmällä kalustolla.

Informaatio

Täydentyvä lista asioista, jotka kuvaajan vähintään täytyy tietää (including but not limited to)

 • pelin luonne ja karkea selostus pelin aikana todennäköisesti tapahtuvista asioista
 • tapahtuuko peli ulko- ja sisätiloissa vai molemmissa, pelialueen laajuus ja liikunnan määrä
 • hahmolista (hahmojen ja mielellään myös pelaajien nimet; jos jakautuvat ryhmiin/faktioihin, ryhmäjako)
 • pelipaikan sijainti ja kulku pelipaikalle (osoite, pysäköinti, mitä sisäänkäyntiä tulee käyttää)
 • pelin aikataulu (off- ja in-game, myös aikataulutetut tapahtumat joista ei kerrota pelaajille etukäteen)
 • tarjotun majoituksen tyyppi ja tarvittava varustus (esim. asuntolamajoitus + omat lakanat, lattiamajoitus sisätilassa, telttamajoitus, oma teltta jne.)
 • tarjotut ruokailut ja tarvittava varustus (tarvitseeko varautua näiden lisäksi omilla eväillä, tarvitaanko omia ruokailuvälineitä)

Viestintäkanavat

Kuvaaja julkaisee kuvasettinsä karanteeniin pääsääntöisesti linkittämällä sen pelaajaryhmään/pelaajaryhmiin (esim. Facebook ja/tai Discord). Tällöin pelinjohdon tulee huolehtia, että tieto kuvasetistä tavoittaa myös ne pelaajat, jotka eivät Facebookissa ole, esimerkiksi lähettävällä vastaavansisältöinen viesti näille sähköpostitse.

Larppikuvaamisen vaiheet

Hyvissä ajoin ennen peliä

 • Kuvaajat ja pelinjohto sopivat kuvaamisesta sekä siihen liittyvistä järjestelyistä.
 • Pelinjohto kutsuu kuvaajat kaikkiin Facebookin pelaajaryhmiin sekä mahdolliseen NPC-ryhmään.

Peliä edeltävät 1–2 vk

 • Pelinjohto toimittaa kuvaajille pelaajien saamat infokirjeet tai koosteen näistä.
  • Tämän tarkoitus on varmistaa, että kuvaajat tietävät järjestelyistä ym. saman minkä pelaajatkin.
 • Jos pelillä on PJ-/NPC-aikataulu, josta selviävät käsikirjoitettujen tapahtumien ajankohdat, pelinjohto toimittaa sen kuvaajille.
 • Varmistetaan, että kuvaajilla on kyyti pelipaikalle.
  • Kuvaajat voivat sopia kyydeistään tai tarjota kyytiä myös kyytidokkarin tmv. järjestelyn kautta yhdessä pelaajien kanssa.

Pelipaikalle saapuminen

 • Mikäli pelipaikka on iso ja/tai kuvaajille uusi, pelinjohto järjestää kuvaajille esittelykierroksen pelipaikalla.
 • Kuvaajille osoitetaan majoitus- ja työskentelytilat.

Alkubriiffi

 • Kuvaajat esittäytyvät alkubriiffissä ja kertovat valokuvauksen järjestelyistä, erityisesti karanteeni ja poistopyynnöt (n. 5 min).

Ennen pelin alkua

 • Jos hahmopotrettien ja/tai ryhmäkuvien ottamisesta on sovittu, ne otetaan yleensä juuri ennen pelin alkua proppien ollessa vielä tuoreet.

Pelin aikana

 • Kuvaajat kuvaavat pelitilanteita sovitusti pelin aikana. He ovat pelipaikalla ollessaan täysin off-game eli pelin hahmoille näkymättömiä.

Loppubriiffi ja afterit

 • Pelaajia rohkaistaan huomioimaan myös kuvaajat aftereilla, sillä koko pelin ajan näkymättömänä pelaajille oleminen on kuvaajille jossain määrin raskasta.

Pelin jälkeen

 • Kuvaajat käsittelevät kuvat kukin oman aikataulunsa mukaan ja toimittavat kuvat pelin osallistujille ja tekijöille karanteeniin sovitulla tavalla (yleensä Facebook-pelaajaryhmän välityksellä).
  • Jos pelissä on pelaajia, jotka eivät ole pelaajaryhmässä (esim. eivät käytä Facebookia), pelinjohto toimittaa kuvaajien karanteeniviestit myös sähköpostitse pelaajille.
  • Karanteenin aikana (yleensä 1 viikko, kuvaaja ilmoittaa karanteenin päättymispäivän karanteeniviestissä) kuvat on tarkoitettu vain pelin osallistujien ja tekijöiden katseltavaksi. Karanteenin aikana pelin osallistujat ja tekijät saavat nauttia kuvista ja keskustella niistä pelaajaryhmässä, mutta kuvien lataaminen omalle tietokoneelle tai julkaisu pelaajaryhmän ulkopuolelle on kiellettyä.

Karanteenin päättyessä

 • Kuvaaja ilmoittaa karanteenin päättymisestä sovitulla tavalla (yleensä erillisellä viestillä pelaajaryhmässä).
  • Karanteenin päätyttyä poistopyyntöjen jäljiltä jäljellä olevat kuvat tulevat julkiseksi suurelle yleisölle, ellei ole toisin sovittu.
  • Kuvaaja ilmoittaa karanteenin päättymisviestissä myös, millä ehdoin kuvia saa käyttää (esim. tietty Creative Commons -lisenssi tai vapaamuotoiset käyttöehdot).

Viestipohjia

Kuvien julkaisu karanteeniin

Karanteeni sunnuntaihin xx.yy. asti. Ilmoitan karanteenin päättymisestä erillisellä viestillä.

Karanteenin aikana kuvista saa nauttia pelin osallistujien ja tekijöiden kesken, mutta niiden julkaiseminen pelaajaryhmän ulkopuolelle tai lataaminen omalle koneelle on kielletty. Ethän jaa myöskään linkkiä kuviin pelaajaryhmän ulkopuolelle ennen karanteenin päättymistä. Keskustelua kuvista voi käydä pelaajaryhmässä esimerkiksi tässä langassa.

Jos törmäät itseäsi esittävään kuvaan, josta et pidä, voit pyytää kuvan poistoa. Kaikkia poistopyyntöjä kunnioitetaan. Poistopyynnöt pyydetään esitettävän yksityisesti ja ilman perusteluita.

Muistutus kuvien karanteenin päättymisestä

Muistutus kuvien karanteenista! Karanteeni päättyy huomenna sunnuntaina XX.YY. noin kello ZZ. Ilmoitan karanteenin päättymisestä erillisellä viestillä.

Vielä ehdit katsoa kuvat läpi ennen julkaisua ja pyytää tarvittaessa poistamaan kuvia, jos et pidä jostain sellaisesta kuvasta jossa itse esiinnyt. Poistopyyntöjä kunnioitetaan luonnollisesti vielä karanteenin päättymisen jälkeenkin.

Karanteenin päättyminen

Kuvat ovat nyt karanteenista vapaat! Kuvia ja linkkiä niihin saa nyt jakaa myös pelaajaryhmän ulkopuolelle, ja halutessasi voit nyt myös ladata yksittäisiä kuvia tai koko albumin itsellesi.

Kuvia saa käyttää ei-kaupallisiin tarkoituksiin muokkaamattomina, kunhan kuvaajan nimi mainitaan. Muokkaamaton tarkoittaa tässä sitä, että minkäänlaiset efektit, värikorjailut, paikalliset muokkaukset tai uudelleenrajaukset eivät ole sallittuja. Jos tarvitset kuvasta toisen version esim. mustavalkoisena tai neliörajauksella, pyydäthän sitä kuvaajalta sen sijaan että muokkaisit itse.

Jakaessasi kuvia Instagramissa tai Twitterissä tägääthän minut @INSTAHANDLE. Muualla pyydän mainitsemaan minut oikealla nimelläni ETUNIMI SUKUNIMI.

Säätöyhteisö B2 ry